Particulier

Wat is glasvezel?

Glasvezel is een product dat iedereen al kent. Het wordt gebruikt voor de lichtgevende draadjes in moderne (feest)verlichting. Glasvezel wordt ook voor andere toepassingen gebruikt. Bijvoorbeeld om behang van te maken, maar ook om kunststoffen te verstevigen, welke weer gebruikt worden in hengels, polyester boten en ski’s.

Sinds 1970 is voor het eerst glasvezel gebruikt voor het transporteren van gegevens via lichtsignalen. De eerste toepassing was voornamelijk voor onderzeekabels, omdat glasvezel supersnel lichtsignalen betrouwbaar over een grote afstand kunnen transporteren. Sinds die tijd is glasvezel steeds meer gebruikt voor telecommunicatie.

Dat internetten, telefoneren en televisie kijken allemaal tegelijk kan vind niemand raar. We zijn inmiddels erg gewend aan de mogelijkheden en het gemak die digitale communicatie biedt, maar we willen meer. Met glasvezel kan er meer. Veel meer!

Glasvezel moet gezien worden als de opvolger van de veelal bekende telefoon- en de coax-kabel welke momenteel ook veelvuldig voor internet gebruikt worden. De capaciteit van deze oudere telefoon- en coaxkabels begint echter aan het maximum te komen. Daarnaast is de lengte van de telefoonkabels, of de activiteiten van buren op de coaxkabel van invloed op de beschikbare bandbreedte. Glasvezel is in vergelijking met de telefoon- en coaxkabels toekomstvast, momenteel is het al mogelijk tot 10 Gbit/s te transporteren, er er is zelfs al een record van 14 Tbit/s (14.000 Gbit/s), en dat over een draad even dik als een haar.

Wat kan er met glasvezel?

Een glasvezelnetwerk kent vele voordelen en (nieuwe)mogelijkheden.
Op deze pagina proberen wij een overzicht te geven van deze voordelen en eventuele mogelijkheden.
Uiteraard zijn er ook tal van andere toepassingen en varianten te bedenken.

Gamen Lokale media Snel downloaden Toekomstvast Domotica
Groen
Online beveiliging Snel uploaden Video on demand
HD-TV Open Netwerk Interactief leren
Zorg op Afstand
Lage kosten Thuiswerken Bronnen

Gamen

Glasvezel heeft de snelheid van het licht, dus lage pingtijden. Door de hoge upload, behoort het ook tot de mogelijkheden om gemakkelijk een eigen gameserver te draaien.

Groen

Uit onderzoek van de Europese Commissie naar het energieverbruik van breedbandapparatuur blijkt dat in een vergelijking tussen kabelmodems (zogenaamde Docsis 3.0), telco modems (zogenaamde VDSL2) en glasvezel (zogenaamde fiber point-to-point), de laatste het minste stroom verbruikt.

bron: Broadband Equipment Code of Conduct – version 3 18 november 2008

HD-TV

De huidige coaxkabel biedt op den duur niet meer genoeg bandbreedte voor de vele HD-TV (en toekomstige 3D-TV) zenders. Één enkele HD-TV zender heeft al snel 8 Mbit/s tot zelfs 27 Mbit/s van de beschikbare bandbreedte nodig, waar een 3D-TV zender zelfs makkelijk 40 Mbit/s nodig kan hebben. En dit geldt uiteraard ook voor programma’s welke on-demand, bijvoorbeeld via uitzendinggemist, of een online videotheek, in dezelfde kwaliteit gekeken worden.

Lage kosten

Glasvezel mag dan wel ‘je-van-het’ op het gebied van communicatietechniek zijn, toch hoeft het niet duur te zijn. De diensten die worden aangeboden zijn vaak zelfs gunstiger geprijsd t.o.v. de twee andere grote aanbieders in Breukelen (en omgeving). Hoewel het superieure glasvezel maar moeilijk is te vergelijken met andere producten die over koperen kabels worden aangeboden, blijkt keer op keer dat diensten van XMS (de dienstverlener van vele andere initiatieven in Nederland) zelden duurder uitvallen.

Uiteraard houden wij de opties voor andere providers ook open, het liefst zouden we meerdere providers hebben waar uit gekozen kan worden.

Lokale media

Door de hoge bandbreedte is er ruimte voor het eventueel opzetten van lokale Radio en/of TV zenders of interactieve “kabelkranten”. In Zeewolde is de lokale radio op de kabel te beluisteren. (Bron), in Hooglanderveen is men zelfs gestart met een lokale TV zender (Bron). Het is natuurlijk ook mogelijk om bijvoorbeeld Kerk Radio en/of Kerk TV mogelijk te maken.

Online beveiliging

Inwoners van de regio Rotterdam-Rijnmond kunnen via hun televisiescherm aangifte doen. Of daders van misdrijven identificeren. Daarvoor hoeven ze niet meer naar het bureau. En dankzij de hoge beeldkwaliteit is het voor slachtoffers mogelijk om in de veilige omgeving van hun eigen huis verdachten van misdrijven aan te wijzen.

Glasvezel kan ook worden gebruikt voor het beveiligen van uw huis. Met een alarmsysteem dat bestaat uit sensoren en camera’s die zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk, kunt u overal ter wereld uw huis in de gaten houden. Bij melding van brand of inbraak worden u en uw contactpersonen – de buren bijvoorbeeld – direct gewaarschuwd.

Open Netwerk

Een functioneel netwerk bestaat uit 3 componenten: (1) de eigenaar van de fysieke infrastructuur (de kabel of het glasvezelnetwerk), (2) de beheerder of operator die zorgt voor het functioneren van het netwerk en (3) de dienstenaanbieder (TV/radio, telefonie, internet).

In een open netwerk kunnen meerdere dienstenaanbieders aanwezig zijn. Doordat de gebruiker kan kiezen en per maand kan wisselen is er veel concurrentie wat in het aanbod, de prijs en de service terug te vinden zal zijn.

Een aantal mogelijk dienstaanbieders vind je op de Aanbieders pagina.

Snel downloaden

Glasvezel is snel, super snel! Sneller dan ADSL en kabel-internet ooit kunnen worden. Wilt u toch nog meer? U heeft bijvoorbeeld al een usenet account en u wilt het maximale uit dat abonnement halen? Dan kunt u tegen meerprijs al een abonnement van 50 of zelfs 100 Mbit/s afnemen. In de toekomst is zelfs nog veel meer snelheid mogelijk, onderzoekers is het zelfs al gelukt om 14 Tbit/s (14.000 Gbit/s) te transporteren over glasvezel.

Snel uploaden

Als u thuis werkt en vaak grote bestanden of e-mails moet versturen, gebruik maakt van VPN of Online-Backup, dan is een snelle verbinding naar het internet van het grootste belang. Omdat de snelheid ván het internet (download) net zo snel is als náár het internet (upload) hoeft u nooit meer eindeloos lang te wachten. Al bij het laagste abonnement, is de verbinding vele malen sneller dan ADSL en kabel-internet u ooit kunnen bieden.

Interactief leren

Ook op het gebied van onderwijs heeft het glasvezelnetwerk grote voordelen. Docenten maken graag gebruik van multimediatechnieken. Bijvoorbeeld door in de klas educatieve video’s te laten zien op een smartboard. Nu moeten deze filmpjes vaak van tevoren worden gedownload. Met glasvezel kunnen ze direct worden vertoond.

Scholen, universiteiten en alle andere onderwijsinstellingen kunnen lessen en colleges ook online zetten. Met een glasvezelverbinding zitten studenten thuis in de school- of collegebanken. Daarnaast hebben ze eenvoudig toegang tot online bibliotheken waar ze boeken en ander lesmateriaal razendsnel digitaal kunnen downloaden.

Thuiswerken

Een kabelaansluiting biedt voor de meeste thuiswerkers geen uitkomst door het gemis van een vast IP-adres en het gebrek aan ondersteuning van het kabelbedrijf. Een glasvezelaansluiting is door de hoge snelheid en de mogelijkheid tot het vastzetten van het IP adres, bij uitstek geschikt om thuis mee te werken.

Toekomstvast

Glasvezel is de toekomstvaste drager voor telecommunicatie met bijna onbeperkte bandbreedte. Zo kunt u nu al moeiteloos supersnel internetten vanaf 50 Mbit/s up én downloaden (versturen en ontvangen tegelijk) tot zelfs wel 100 Mbit/s voor de snelheidsduivels. Gegarandeerd! Dus geen praatjes over afstand naar een centrale of drukke kabelaansluiting. Ook het telkens maar moeten overstappen naar een andere provider omdat deze meer snelheid biedt dan de oude is met een glasvezelaansluiting niet meer noodzakelijk. En zelfs het aanbieden van meerdere digitale televisie-kanalen is geen enkel probleem op glasvezel. Kortom, met een glasvezelaansluiting haalt u niet alleen de toekomst in huis maar blijft u ook voorlopen op de rest.

Video on Demand

Films kunnen via glasvezel op meerdere manieren op de TV verschijnen. Bijvoorbeeld via de glasvezelprovider. KPN Glasvezel werkt daar samen aan met Videoland. Andere nieuwe ontwikkelingen zijn dat spelcomputer consoles zoals de Microsoft XBOX360 (Video Marketplace) en Sony Playstation 3 videofilm en series gaan aanbieden. Het beeld kan dan direct via de spelcomputer de huiskamer binnenkomen. Tenslotte kan het ook nog via de computer, daarmee kijk je bijvoorbeeld bij RTL Video naar actuele films en series. Hoe dan ook, met een traditionele internetaansluiting als ADSL zal dit niet altijd vlekkeloos verlopen. Glasvezel biedt aanbod en uitkomst.

Zorg op afstand

Het klinkt waarschijnlijk nog ver van uw bed maar we staan op de rand van een grote doorbraak in de virtuele zorgverlening. Philips komt binnenkort met zogenaamde biosensoren op de markt die verschillende stoffen in ons bloed kunnen meten. Via het glasvezelnetwerk kunnen de meetresultaten in laboratoria continu worden geanalyseerd. Zonder dat u naar het ziekenhuis of uw huisarts hoeft te gaan.

Via zogenaamde zorg-op-afstand-platforms houden specialisten nu al mensen met diabetes of een pacemaker in de gaten. Glasvezel maakt het ook veel gemakkelijker om röntgenfoto’s en andere grote medische bestanden te versturen. Voor de ouderenzorg is beeldcontact met goede kwaliteit een geweldige aanvulling. Het onderhouden van contact met senioren die zelfstandig thuis wonen, komt met glasvezel voor ons allemaal binnen handbereik.

Voor meer informatie kijk hier.

Domotica

Domotica is het domein van huiselijke elektronica. Het woord “domotica” is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en tica wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica. De officiële definitie van domotica is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Bij domotica draait het dus niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning.

De tweede generatie domotica is standaard voorzien van een zogenaamde ethernetaansluiting. Via deze aansluiting kunnen audio/video, verwarming-, airco-, alarm- en andere systemen op een eenvoudige manier worden gekoppeld met het LAN (local area network) of met het WAN (wide area network). Hierdoor kan men thuis maar ook op kantoor het domoticasysteem beheren via de pc of pocket-pc. Zo kan men bijvoorbeeld via internet de camerabeelden volgen en ingrijpen wanneer iemand het licht heeft laten branden. Of kan men de aanwezigheidssimulatie opstarten zodat het lijkt alsof men thuis is.

Toepassingen:

De meeste toepassingen vindt men in de keuken en de badkamer en op het gebied van comfort, veiligheid en efficiënt energiegebruik. Typische toepassingen zijn:

Verwarming.
Airconditioning.
Verlichting.

Keuken

Aanvullen van uw keukenvoorraad en plaatsen van een bestelling via internet bij de supermarkt.

Badkamer

Sauna die op temperatuur staat wanneer men thuiskomt na een vermoeiende werkdag.

Veiligheid

Parlofonie met camera en beeldscherm die doorschakelt naar de gsm.
Inbraakalarm per telefoon of SMS naar bewakingscentrale of politie.
Brand- of rookalarm naar bewakingscentrale.
Bewakingscamera’s voor particulier gebruik.

Beveiliging

Het openen en sluiten van sloten door personen met de gepaste sleutel, bijvoorbeeld een RFID-tag en registratie welke personen zich waar en wanneer bevinden, in het bijzonder openen en sluiten van garagepoorten.
Parlofonie, al dan niet met camera en beeldscherm welke doorschakelt naar de gsm.
Inbraakalarm hetzij met licht en geluid, hetzij per telefoon of SMS of beeld naar bewakingscentrale of politie.
Brand of rookalarm met geluid/beeld of telefoon naar brandweer of bewakingscentrale of in werking stellen van sprinkler op basis van rookmelders.
Bewakingscamera’s voor particulier gebruik.

Telecommunicatie en informatie

Vlakke wandschermen waarop televisie, video, dvd, internet, computer, videoconferentie te zien zijn. Het voordeel bestaat erin, dat één duur scherm van hoge kwaliteit op de meest geschikte plaats van de kamer kan dienen voor alle video toepassingen.
Audio: geluidsboxen waarop radio, televisie, video, dvd, internet, computer, videoconferentie, telefoon te horen zijn. Het voordeel bestaat erin, dat één stel dure geluidsboxen van hoge kwaliteit op de optimale plaatsen van een kamer kunnen ingewerkt worden voor alle audio toepassingen.
koppeling van het domotica systeem aan het internet. Hierdoor kunt u op afstand inloggen in uw huis.

Overige

Mobiliteitsbewaking m.b.v. bewegingssensoren en/of camera’s; daarmee kan automatisch bepaald worden dat een bewoner hulp nodig heeft na bv. een ongeval in huis. Dit vindt toepassing in woningen voor ouderen.

Bronnen

Soest op Glasvezel – Over Glasvezel
Glashart – Alles over Glasvezel
Glasvezel.nu – Video on demand
Broadband Equipment Code of Conduct – version 3 18 november 2008
Wikipedia

Het overgrote deel van bovenstaande tekst is overgenomen van deze site.

Vervalt Analoge radio/tv als ik overstap naar glasvezel ipv de kabel?

Kan ik ook op andere tv’s in huis kijken via de bestaande kabel (DVB-C) aansluiting ?

Ja en Nee.

Ja, via aanbieders Solcon, Fiber, Concepts, Stipte, Telfort, OnsBrabantnet/Edutel, en ON heb je zowel analoge radio/tv als digitale dvb-c tv/radio naast interactieve tv.

Bij alle andere aanbieders (KPN, Vodafone, Online.nl, Tele2 en Tweak o.a.) wordt dit niet aangeboden en moet je dus voor iedere tv een decoder van de provider gebruiken (veelal kost een tweede of derde decoder extra geld gemiddeld zo’n 4/5 euro per decoder).

Waar kan ik me aanmelden?

Om glasvezel te nemen moet het eerst mogelijk worden, dit kan door genoeg inwoners van Zwijndrecht zover te krijgen om zich aan te melden voor een bewoners initiatief. Wilt u ook in de initiatiefgroep voor bijv. de wijk Heer Oudelands Ambacht plaatsnemen neem dan contact met ons op.

/ dit artikel is nog in ontwikkeling, aanvullingen zijn welkom

Reacties zijn gesloten.